Zadelleer staat bekend om zijn duurzaamheid, comfort en vermogen om zich na verloop van tijd aan de rijder aan te passen. Het wordt doorgaans gemaakt van geitenleer, runderleer of buffelleer. Het leer is ademend, wat resulteert in minder vocht door langdurig contact. Dit betekent geen zweterige broek! Het is ontworpen voor maximaal comfort en duurzaamheid.
Het leer is ongelooflijk sterk en gaat lang mee, waardoor het ideaal is voor producten die vaak aan verschillende weersomstandigheden worden blootgesteld. Zadelleer wordt ook gebruikt voor het maken van fietsframe tassen.
Belangrijkste kenmerken van zadelleer:
- Het leer is duurzaam, slijtvast en gaat lang mee.
- Het is ideaal voor retrofietsen, moderne Nederlandse fietsen en zowel korte als lange afstandsfietsen.
- Zadelleer is ademend, dus geen zweet.
- Het ontwikkelt na verloop van tijd een rijke patina.
Wat maakt zadelleer anders dan andere leersoorten in dikte, duurzaamheid en afwerking?
Zadelleer | Andere leersoorten | |
Dikte | Zadelleer is dikker, variërend van 3,5 mm tot 5 mm. Dit biedt maximale ondersteuning en een lange levensduur. | Volnerfleer is 1,2 mm tot 2,5 mm dik, terwijl top-grain leer 1,0 mm tot 2,0 mm dik is. |
Duurzaamheid | Zadelleer is zeer duurzaam en kan meer weersomstandigheden weerstaan dan andere leersoorten. Het is bestand tegen slijtage met de juiste verzorging. | Andere leersoorten zijn zacht en flexibel, ontworpen voor mode en bekleding. Ze zijn minder bestand tegen langdurige druk. |
Afwerking | Zadelleer is meestal plantaardig gelooid, waardoor het een stevige feel heeft met een semi-glanzende afwerking. Je kunt het leer inwrijven met was voor waterbestendigheid. | Andere leersoorten worden vaak met chroom gelooid, waardoor ze zachter en buigzamer zijn. Het wordt geverfd voor een uniforme uitstraling. |
Hoe wordt zadel leer gelooid en verwerkt om de kenmerkende eigenschappen te verkrijgen?
Hoge kwaliteit huiden van koeien en buffels worden meestal gebruikt voor het maken van zadel leer. Deze huiden worden gekozen vanwege hun sterkte en dichtheid. Het zadel leer wordt plantaardig gelooid en behandeld met natuurlijke plantaardige looistoffen, zoals boomschors. Het proces duurt meerdere weken en vereist veel handarbeid. Het resultaat is echter de moeite waard, omdat het proces zorgt voor een stevig, ademend leer dat in de loop der tijd een rijke patina ontwikkelt.
Zadel leer wordt gewaxed, waardoor het beter bestand is tegen water, vlekken en schade.
Hoe veroudert zadel leer en ontwikkelt het een patina in vergelijking met andere leersoorten?
Alleen hoogwaardig leer zal een patina ontwikkelen!
Zadel leer veroudert mooi wanneer het goed wordt verzorgd. Naarmate het leer ouder wordt, wordt het steviger, flexibeler en duurzamer, wat de esthetische uitstraling verbetert. Zadel leer wordt donkerder en de kleur wordt rijker naarmate het vocht uit de omgeving absorbeert en wordt blootgesteld aan zonlicht. Krassen en deuken vervagen in de patina, waardoor het leer een vintage uitstraling krijgt. Bovendien krijgt het leer een glanzende uitstraling, waardoor het visueel aantrekkelijker wordt.
Wat zijn de beste zorgpraktijken voor het onderhouden van zadel leren producten?
Je kunt je zadel leer in de beste staat houden met de juiste zorg. Omdat deze producten worden blootgesteld aan verschillende elementen zoals zonlicht, regen en stof, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om vuil, zweet en oliën te verwijderen.