
Vindt de rundvleesslacht echt in India plaats?
India behoort inmiddels toteen van de grootste rundvleesproducenten ter wereld. Ter vergelijking: in de EU wordt jaarlijks ongeveer 8 miljoen ton rundvlees geproduceerd. In India is dat 4,3 miljoen ton vlees. Rundvlees in India wordt dus niet alleen geconsumeerd, maar inmiddels ook grootschalig geproduceerd. De meeste slachthuizen van India bevinden zich in het zuiden (Chennai) en het noorden (Uttar Pradesh en Kolkata). Uit deze plaatsen komt zelfs 50% van het vlees voor de export naar Qatar en Saoedi-Arabië. Waarom? De slacht van de dieren vindt plaats volgens precieze voorschriften die in de islam zijn verankerd. Alleen als het vlees“halal”is, wordt het ook gegeten in islamitisch beïnvloede plaatsen zoals Qatar.

Rituële slacht: De betekenis van halal vlees
Het slachten van gezonde dieren isreligieus onderbouwd in de islam en het jodendom. Zowel in de Koran als in de Thora is er een verbod op de consumptie van aas en bloed. Volgens religieuze opvattingen bevindt de ziel zich in het bloed. Op basis hiervan is er de regel dat het dier tijdens het slachten en de daaropvolgende behandeling van het vlees de grootst mogelijke hoeveelheid bloed moet verliezen.
Er zijn ook precieze voorschriften voor het slachtproces. Bij het slachten worden de halsslagaders, halsaders, luchtpijp en slokdarm van het levende dier meestal zonder voorafgaande verdoving doorgesneden. Doordat het ruggenmerg intact blijft, blijft er spieractiviteit en wordt het grootste deel van het bloed uit het lichaam gepompt. Bij correcte uitvoering zal het dier binnen enkele seconden sterven, omdat het lijden van het dier bij deze slacht zo gering mogelijk moet worden gehouden.
Na het slachten vindt er een nabewerking van het dode dier plaats, bij de Joodse slacht vindt er een was- en zoutbehandeling van het vlees plaats, evenals een vleeskeuring. Hier worden het vlees en de organen op gezondheid gecontroleerd, er wordt gekeken naar ziekten, tumoren en onregelmatigheden die het vlees onrein zouden maken. Pas na de succesvolle nabewerking is het vlees “kosjer” in het jodendom of “halal” in de islam en geschikt voor consumptie.