Schächten Algemeen
De term "Schächten" is afgeleid van het Hebreeuwse "schachat" en betekent slachten. Schächten verwijst naar de religieus gemotiveerde slachting van een gezond dier. Dit wordt uitgevoerd in de islam en het jodendom.
Achtergrond van het rituele slachten
Zowel in de Koran als in de Thora is er een verbod op de consumptie van aas en bloed. Volgens religieuze opvattingen bevindt de ziel zich in het bloed. Op basis hiervan is er de voorschrift dat het dier tijdens de slachting en de daaropvolgende behandeling van het vlees de grootst mogelijke hoeveelheid bloed moet verliezen. Ook voor het verloop van de slachting zijn er precieze voorschriften.
Verloop van het Schächten
Bij de slachting worden de halsslagaders, halsaders, luchtpijp en slokdarm van het levende dier met een snede doorgesneden. Doordat het ruggenmerg intact blijft, blijft er spieractiviteit bestaan en wordt het grootste deel van het bloed uit het lichaam gepompt. Bij correcte uitvoering zal het dier binnen enkele seconden sterven, want het lijden van het dier moet bij deze slachting zo gering mogelijk worden gehouden. Na de slachting volgt een nabewerking van het dode dier, bij de joodse slachting vindt een wasbeurt en zouting van het vlees plaats, evenals een vleeskeuring. Hier worden het vlees en de organen gecontroleerd op gezondheid, er wordt gekeken naar ziekten, tumoren en onregelmatigheden die het vlees onrein zouden maken. Pas na de succesvolle nabewerking is het vlees "kosher" in het jodendom, of "halal" in de islam, en geschikt voor consumptie.
Schächten in Duitsland
In Duitsland is het Schächten alleen toegestaan volgens strikte voorschriften. In de meeste gevallen wordt het dier kortstondig verdoofd met elektrische stroom om het lijden te verminderen.
Er zijn enkele erkende slachthuizen die een officiële vergunning hebben. Alleen in deze bedrijven is het Schächten toegestaan.
extra bronnen (toegang 04.01.2019):
- vgt(punt)ch/doc/schaechten/schaechten-uni-fr.pdf
- bsz-eoplauen(punt)de/3/community/facharbeiten/juedischereligion.pdf
- sgaar(punt)de/index.php?seite=schechita
- welt(punt)de/print/die_welt/hamburg/article163639649/Nur-Sachkundige-duerfen-in-Deutschland-Schaechten.html
- tierschutzbund(punt)de/information/hintergrund/landwirtschaft/schaechten/